Menu Sluiten

Hoestend kind: de R zit weer in de maand

In de herfst en winter lopen baby’s en kinderen makkelijker een vervelende hoest op. Wat kun je doen om het hoesten te verminderen en wanneer ga je naar de huisarts?

De oorzaak van hoesten is meestal een verkoudheidsvirus. Door te hoesten maakt het lichaam de luchtwegen schoon: stof en slijm verdwijnen zo uit de luchtpijp, keel en longen. Door het hoesten kan de keel schraal worden, wat weer een extra hoestprikkel geeft. Soms is er sprake van een hardnekkige, droge kriebelhoest die je kind uit zijn slaap houdt. Een virus gaat meestal na 2 à 3 weken vanzelf weer over.

Wat kun je doen tegen hoesten?

  • Zorg voor schone lucht en zo min mogelijk stof in huis. Rook dan ook niet in huis.
  • Zorg dat je kind voldoende drinkt.
  • Is je kind jonger dan 12 jaar? Gebruik dan geen middelen met codeïne.
  • Gaat het hoesten gepaard met keelpijn? Geef je kind iets kouds te drinken, of een waterijsje. Ook kan een pijnstiller voor het slapen of voor het drinken helpen. Kinderen vanaf 1 jaar kun je (thee met) een lepeltje honing geven.
  • Heeft je kind ook een verstopte neus? Gebruik een voor kinderen geschikte zoutoplossing. Bij wat oudere kinderen kan ook stomen de klachten verminderen. Pas hierbij wel op voor verbranding bij hete stoom en gebruik alleen water, zonder iets erin. Ingrediënten als menthol kunnen voor jonge kinderen gevaarlijk zijn of irriteren.

RS-virus

Jonge kinderen, met name baby’s tussen de 2 en 5 maanden, kunnen erg ziek worden van het zogenoemde RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Dit virus, dat vooral in de herfst en winter voorkomt, veroorzaakt infecties aan de luchtwegen. Het begint met neusverkoudheid en hoesten.
Meestal geneest de infectie door het virus vanzelf, maar soms worden de symptomen erger. Je kind wordt dan steeds benauwder en kortademig, gaat meer hoesten, krijgt koorts, drinkt amper en moet dan naar het ziekenhuis.

 

 

 

Andere oorzaken van hoesten

  • Corona: actuele informatie over covid-19, kinderen en kinderopvang vind je bij het RIVM.
  • Astma: een blijvende ontsteking aan de longen. Je kind hoest omdat hij overgevoelig is voor bepaalde stoffen.
  • Pseudokroep: een virusontsteking met zwelling aan de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden. Je kind (meestal tussen 6 maanden en 5 jaar oud) heeft zware blafhoest en kan erg benauwd zijn.
  • Bronchitis: een ontsteking in de kleine buisjes van de longen. Je kind moet veel hoesten, hoest slijm op, is benauwd en vermoeid en heeft soms koorts.
  • Longontsteking: een ontsteking van kleinere luchtwegen en longblaasjes, met symptomen die lijken op bronchitis, zoals hoesten, kortademigheid en koorts.
  • Kinkhoest: een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie, met flinke hoestbuien die 3 tot 4 maanden kunnen aanhouden. Kinderen krijgen een inenting tegen kinkhoest, waardoor het niet veel voorkomt. Baby’s die (nog) geen (volledige) inenting hebben gehad, lopen wel risico.
  • Rook of chemische stoffen.

Vanzelfsprekend kun je bij ongerustheid contact opnemen met de huisarts.

Bronnen: het Longfonds, MC Zuiderzee, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Thuisarts, en het Nederlands Huisartsen Genootschap